Filmforschung und Filmlehre (Themenheft zu IMAGE 2)

Erscheinungsdatum:
  15.06.2005

Inhalte:

• Eva Schäfer: Einleitung

• Klaus Keil: Filmforschung und Filmlehre in der Hochschullandschaft

• Eva Schäfer: Film in der Lehre. Erfahrungen mit einführenden Seminaren zu Filmgeschichte und Filmanalyse

• Manfred Rüsel: Film in der Lehrerfortbildung

• Winfried Pauleit: Filmlehre im internationalen Vergleich

• Rüdiger Steinmetz, Kai Steinmann, Sebastian Uhlig, René Blümel: Zum Einsatz der neu erstellten DVDs zur Film- und Fernsehanalyse

• Dirk Blothner: Zum Verhältnis von Psychologie und Film. Das Filmdrehbuch des Lebens

• Klaus Sachs Hombach: Plädoyer für ein Schulfach „Visuelle Medien“

Artikel:

Autor: Eva Fritsch

[Thema des Artikels]

Filmforschung und Filmlehre in der Hochschullandschaft

Autoren: [keine]

Gastautor:

The article describes the current situation of film education at the German universities.

Autor: Eva Fritsch

The following article resumes the experiences of the first steps in film education for the advanced teacher-training. Further, it makes clear how artwork can take place in school reality and may be recognised as a learning place.

Film in der Lehrerfortbildung

Autoren: [keine]

Gastautor:

Film education in advanced teacher training needs to be promoted.

Filmlehre im internationalen Vergleich

Autor:

The following article describes the development of the French education concept of film and emphasizes the parallel structures in film and education.

Film- und Fernsehästhetik in Theorie und Praxis

Autor:

The contribution raises the question about the usefulness of film canones. Students present their project – a DVD comprising film examples and analysis.

Der Film ein Drehbuch des Lebens? – Zum Verhältnis von Psychologie und Spielfilm

Autor: Dirk Blothner

Interaction between life and feature film is looked upon from a psychological point of view.

Plädoyer für ein Schulfach „Visuelle Medien“

Autor: Klaus Sachs-Hombach

The article states some aspect of a general image science and develops from this a conceptual frame that should provide an orientation for the theoretical description of both films and pictures. This leads to a plea for an integral school subject »visual media«.